ArabicChinese (Simplified)DutchEnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanishTurkish

Fethiye Dalış Noktaları

Fethiye Dalış Noktaları ve Hakkında Bilgiler

En meşhur dalış noktası olan Fethiye Türk Hamamı bir dönem jeolojik yapısı nedeniyle Meksika şapkası olarak da adlandırılmış. Sualtı fotoğrafçılarının geniş açı kadrajlamalarla güneşin huzmeleri ve mavinin bütün tonları gözlemleyerek enteresan görüntüler aldığı yerlerdendir. Derinliklerindeki mağaralarda ’temizleyici karides’ olarak da bilinen türü karidesleri (Plesionika narval) görmek mümkündür. Sığlıklarında birçok canlının yanı sıra Kızıldeniz göçmeni pempheris türü üçgen balıklarına da rastlanabilir.

Dalyan Koyu:
Dalışa yeni başlayanlar için ideal bir koy. Max derinlik 10 mt. Gece dalışı içinde çok uygun bir mekân.

Canlı popülasyonu: Deniz sümüklü böceği, rengârenk balıklar, süngerler, ahtapotlar ve küçük baracuda sürülerine rastlamanız mümkün.

Kızıl ada Feneri:
Orta ve ileri seviyedeki dalıcılara uygun bir bölge. 8 mt’ye indikten sonra deniz  yatağının doğal eğimini takip ederek 15 mt’ye inilir. Burada denizaltı topografisi 20 mt’ye doğru bir amfi tiyatro görüntüsü verir.

Afkule:
İleri seviyedeki dalıcılar için uygun bir bölge. Maksimum derinlik 50 metre’dir. Fethiye’deki en iyi dalış mekânıdır. Duvar sualtı dünyasının muhteşem renklerini yansıtır. Dalışınıza eğer mağaranın içinden baslarsanız mutlaka yanınıza fenerinizi almalısınız. Mağaranın içerisinden spiraller çizerek aşağıya inmeniz size mağara içindeki oluşan yumuşak mercan, Trompet anemonları, marul mercan, deniz patlıcani ve farklı formlarda dantel mercanları daha iyi görmenizi sağlar. Mağaranın bitişi 27 metre olup buradan denize çıkıp duvarı takip ederek hemen yakınındaki bir diğer dalış bölgesi olan Türk Hamamına geçebilirsiniz. Burada maksimum derinlik 10 mt’dir. Şnorkelciler içinde harika bir dalış noktasıdır. Mağaraya giriş 7- 10 mt’dendir. Mağaraya girdikten sonra yüzeye çekip mavi gökyüzünü görebilirsiniz. Özel bir yüzme havuzu gibidir. Fotoğraf çekmek için çok çok ideal bir yer.

Üç Tüneller:
İleri seviyedeki dalıcılar için uygun bir bölge. Max derinlik 30 mt. Dalışa geçip 19 mt’ye ulaştığınızda tünelin girişi loşlukta karşınıza çıkıyor. Duvar boyunca oluşmuş mercanlar yüzünden tünele sadece iki dalıcı girebilir. 2. tünel ilkinden daha geniş ve büyük, 3. ise 30 mt derinlikte sona erer ve dar kanyon oluşumu sadece tek dalıcının geçişine müsaade eder.

Baracuda Resifi: 
İleri seviyedeki dalıcılar için uygun bir bölge. Max derinlik 25 mt, Dalyan Koyu’na çok yakın olan bu resif 12 mt derinlikte. Eğim pek çok tip balığı ve sualtı canlısını görme fırsatı verir. Resif küçük bir sualtı tepeciğidir ve duvar tarafından 60 mt derinliğe kadar iner. Muhteşem bir görüntü vardır. Akıntı olduğundan sık sık Baracuda görmeniz mümkündür.

Soğuk Mağara:
İleri seviyedeki dalıcılar için uygun bir bölge. Max derinlik 20 mt dir. Karaya doğru uzanan bir galeridir. Denizle karışan soğuk tatlı su akıntısıyla karşılaşırsınız. Bu bir isi düşmesine sebep olur ve kesin hatlarla suyun kristalize oluşunu gözleyebilirsiniz. Burada da dalış fenerinizi yanınıza almayı unutmamalısınız.

Amphora:
Orta ve ileri seviyedeki dalıcılar için uygun bir bölge. Max derinlik 14 – 27 mt dir. Bu Akdeniz’deki en eski amphora mekânıdır ve bu amphoralar Roma dönemine, yaklaşık M.Ö 300’e tarihlendirilmektedir. Giriş 4 mt derinlikle baslar ve yavaş bir eğimle 60mt’ ye kadar iner.

Canlı popülasyonu:Mürenler,çatalkuyruğa, ahtapota, deniz patlıcan ve süngerlere rastlayabileceğiniz 2 büyük kaya oluşumu vardır.

Piramit:
İleri seviyedeki dalıcılar için uygun bir bölge. Max derinlik 30mt dir. Tatlı eğim dibe ve bir deliğin etrafına doğru iner. Bu deliğin doğal ışıkta yansıttığı renkler inanilmazdir. Bu harika renk gösterisinin tadına varmak için dalış feneri gereklidir. Bozulmamış doğal hayat yüzünden büyük grupsa halinde yüzücülere rastlamak mümkündür.

Turgut’un Yeri:
İleri seviyedeki dalıcılar için uygun bir bölge. Max derinlik 30 mt dir. Fethiye’deki en derin dalış bölgesidir. Bir dağin içinde geçer. Tünele giriş 30mt dedir ve 60 mt lik bir yüzüş sizi 25 mt deki çıkışa götürür. Tünelde karides dolu pek çok koridor vardır. Tünelde sonra 8 mt yükseldiğinizde bir uçak motorunun kalinisini görebilirsiniz.

Aqua Point:
İleri seviyedeki dalıcılar için uygun bir bölge. Max derinlik 25 mt dir. Büyük antik bir çapa ve pek çok amphora 25 mt derinlikte yatmaktadır. Antik top mermileri savaşın korkutan hissini yansıtır.

Kızıl Ada Kanyonu:
Tüm seviyedeki dalıcılar için uygun bir bölge. Max derinlik 12 dir. Kanyon oluşumu dalıcılara hoş bir görüntü sunar. 2 dalıcının girebileceği büyüklükte bir mağaracık vardır. Mağaradan su yüzeyine yükselmek mümkündür.

Sarıyarlar: 
Tüm seviyedeki dalıcılar için uygun bir bölge. Max derinlik 10 dir. Kumlu ve kayalık dip yapısı  30 mt lik bir görüş mesafesine olanak verir. Kanyona benzer masif kaya oluşumları dalıcılar için bir oyun alanı gibidir. Koyun 3 müdavim orfozu bulunmakta, akya sürülerinin içine girip resim çekebilirsiniz. Ahtapotlar¹ ve sübyeleri ise her tarafta görmeniz mümkün. Gece dalışı için mükemmel bir yer.

İblis Burnu:
Orta ve ileri seviyedeki dalıcılar için uygun bir bölge. Max derinlik 22 mt dir. Bu mekânda pek çok amphora parçası görülebilir. Çok bakir bir sualtı hayati olduğu için Akdeniz’in tüm çeşitleri görülebilir. Büyük dalgalar sebebiyle sabah dalışları daha uygundur.

Balaban Adası:
Orta ve ileri seviyedeki dalıcılar için uygun bir bölge. Max derinlik 30 mt dir. Tekne adanın en derin kısmında demirlenir. Dalıcılar adanın etrafında bir daire çizebilirler ve tekrar tekneye dönebilirler. Yüzme mesafesi uzun olduğu için hava sarfiyatı konusunda dikkatli olmak gerekir. Genellikle görüş mesafesi, sualtı canlılığı ve amphora kalıntıları muhteşemdir.

Karides Kovuğu: 
İleri seviyedeki dalıcılar için uygun bir bölge. Max derinlik 28 mt dir. Fethiye’deki en iyi duvarlardan biridir. 27 mt deki bir çatlak karideslerle dolu olan bir küçük mağaracığı oluşturur. Sadece tek dalıcı içeri girebilir, ancak karideslerin güvenliği açısından bu önerilmemektedir.

Tüneller:
Orta ve ileri seviyedeki dalıcılar için uygun bir bölge. Max derinlik 10 – 20 mt dir. Önce düşüş ve sonra tüneller. 17 mt de bir mağara vardır. Tünel 12 mt de baslar ve 3 mt de sonlanir. Her Buble oluşumunda veya tünelde çıkış noktalarından gelen ışıkları görebilirsiniz. En uzun tünelin uzunluğu 4 mt dir, ancak çok doğal ışık olduğu için rehberliğe ihtiyaç yoktur.

Akvaryum Koyu: 
Tüm seviyedeki dalıcılar için uygun bir bölge. Max derinlik 10 dir. Bu alan bir lagün gibidir ve birçok turuncu süngere, kum balığına, grouper’a ve ahtapotlara ev sahipliği yapar. Kumlu ve kayalık dip kompozisyonu iyi görüşe olanak tanır. Gece dal isi için de uygun bir bölgedir.

Şahin Burnu: 
Orta ve ileri seviyedeki dalıcılar için uygun bir bölge. Max derinlik 15 – 22 mt dir. Bu dalışın derinliği 9 – 12 mt dir. Çok zevkli bir dalış mekânıdır. Süngerler, 3000 yıllık amphoralar, deniz örümcekleri, deniz yild¹izlari, ahtapotlar ve pek çokları görülebilir.